ARCH 592 Excursion 2 (Dünya Kentleri): Viyana
Mimarlık Yüksek Lisans Programı’nın ARCH 592 Excursion 2: Dünya Kentleri dersi kapsamında, Eczacıbaşı/Vitra-Artema’nın desteğiyle, 1-9 Temmuz 2006 tarihleri arasında Viyana’ya bir inceleme gezisi düzenlendi.
Gezi, tarihsel mirasla güncel dinamikleri birarada barındıran kenti, makro formları ile ara kesitleri, fiziki ve sosyal yapılanmaları arasındaki ilişkileri gözleme, tespitler ve araştırmalar yapma motivasyonu ile kurgulandı.

Arif Suyabatmaz ve İhsan Bilgin’in koordinatörlüğündeki geziye, 20 yüksek lisans öğrencisi ile birlikte programın öğretim kadrosundan Günkut Akın, Murat Güvenç, Tansel Korkmaz, Cemal Emden, Emre Arolat, Can Çinici, Mehmet Kütükçüoğlu, Nevzat Sayın ve Han Tümertekin katıldı.

Viyana’ya yapılan inceleme gezisi için kapsamlı bir sergi düzenlenecek. Serginin, sonbaharda Santral İstanbul’da açılması planlanıyor.

Gezi Programı:

1 Temmuz, Cumartesi
Viyana’ya gidiş.

2 Temmuz, Pazar 1., 3. ve 4. Bezirk
ORTAÇAĞ VE BAROK DÖNEM

Innere Stadt: Stephansdom, Stephansplatz, Judenplatz, Am Hof, Kohlmarkt, Graben, Hoher Markt, Franziskanerplatz, Freyung, Franz-Josefs-Kai.
Hofburg Saray Kompleksi: Michaelertrakt der Hofburg, Michaelerplatz, Neue Hofburg (G.Semper), Heldenplatz.
Belvedere bahçeleri ve sarayları.
Favoriten bölgesinde 19.yy. imarı.

3 Temmuz, Pazartesi 1. ve 6. Bezirk
19.YÜZYIL OPERASYONLARI, RİNGSTRASSE ve YÜZYIL DÖNÜMÜ VİYANASI

Karlsplatz, Karlskirche (F.von Erlach), Karlsplatz metro durağı (O.Wagner).
Secession (J.M.Olbrich).
Operngasse-Friedrichstr.’de Cafe Museum (A.Loos).
Museumsquartier (Ortner&Ortner).
Naschmarkt, Rechte- ve Linke Wienzeile,
Linke Wienzeile no 38, 40’da Wienzeilehaeuser , Köstlergasse 1-3 (O.Wagner),
Rechte Wienzeile no 68’de Apartman, Doppelmiethaus Steggasse (J.Plecnik)
Rechte Wienzeile no 97’de Matbaa Binası, Druck- und Verlagsanstalt “Vorwaerts” (H. ve F.Grasser).
Saray Tiyatrosu Dekor Deposu (G.Semper) (Lehargasse 6).

4 Temmuz, Salı 1. ve 9. Bezirk
19. YÜZYIL MİMARLIĞI ve VİYANA ATÖLYELERİ

Stubenring’de Museum für angewandte Kunst (MAK) (H.von Ferstel).
Opernring’de Staatsoper (E.van der Nüll, A.S.von Siccardsburg).
Burgring’de Kunst- und Naturhistorisches Museum (G.Semper, C..von Hasenauer).
Dr.-Karl-Lueger-Ring’de Burgtheater (G.Semper, C.von Hasenauer), Parlament (T.von Hansen), Rathaus (F.von Schmidt), Universitaet (H.von Ferstel).
U- Bahnstation und Strassenbahnstationen “Schottentor”.
Universitaetsstrasse no 12’de Apartman, “Hosentraegerhaus” (O.Wagner) (9. Bezirk)

5 Temmuz, Çarşamba 5., 19. ve 20. Bezirk
2 SAVAŞ ARASI DÖNEM ve KIZIL VİYANA

Margaretengürtel no 126-134’de Franz-Domes-Hof (P.Behrens), no 100-116’da Jakob-Reumann-Hof (H.Gessner vd.), no 90-98’de Metzleinstaler-Hof (R.Kalesa, H.Gessner), no 82-88’de Georg-Herwegh-Hof (H. Aichinger), Siebenbrunnenfeldgasse no 26-30’da Giacomo-Matteotti-Hof (H.Aichinger),
Heiligenstadtaer Strasse no 82-92’de Karl-Marx-Hof (K.Ehn),
Stromstrasse no 36-38’de Winarsky-Hof (P.Behrens vd.) ve Friedrich-Engels-Platz’da Wohnhausanlage Friedrich-Engels-Platz (R.Perco)

6 Temmuz, Perşembe 13. ve 14. Bezirk
VİYANA BANLİYÖLERİ

Baumgartner-Höhe’de kilise Kirche am Steinhof (O.Wagner),
Unter-St.Veit’de bahçe-şehir yerleşmeleri ve bahçeli evler:
Jagdschlossgasse’de Werkbundsiedlung (J.Frank, G.Rietveld, J.Hoffmann, A.Loos vd.), Gloriettegasse no 14-16’da Villa Skywa-Primavesi (J.Hoffmann), Kupfelwiesergasse no 28’de Strasser Evi (A.Loos), Larochegasse no 3’de Scheu Evi (A.Loos), Northartgasse no 7’de Horner Evi (A.Loos), St.Veit-Gasse no 10’da Steiner Evi (A.Loos), Wenzgasse no 1’de Beer Evi (J. Frank)

7 Temmuz, Cuma 1. Bezirk
ESKİ ŞEHİRDE MODERNİZM VE POSTMODERNİZM: WAGNER, LOOS, PLECNİK, HOLLEİN, HİMMELBLAU vd.

Hohenstufengasse 3’de Länderbank (O.Wagner), Graben 10’da Ankerhaus (O.Wagner), Georg-Coch-Platz’da Postsparkasse (O.Wagner), Graben’da Knize mağazası (A.Loos), Kohlmarkt’ta Manz Kitapevi (A.Loos), Michaelerplatz’da Looshaus (A.Loos), Herrengasse 6-8’de Apartman Hochhaus Herrengasse (S.Theiss, H.Jaksch), Kärntner geçidinde Kärntner-Bar (Loos-Bar) (A.Loos), Baeckerstrasse 4’de KIX Bar (O.Putz), Falkestrasse 6’da Hukuk Bürosu (Coop Himmelblau), Stephansplatz’da Haas-Haus (H.Hollein), Brandstaette 6’da Zacherlhaus (J.Plecnik).

8 Temmuz, Cumartesi 11., 22. ve 23. Bezirk
VİYANA ÇEVRESİNDE YENİ YERLEŞMELER

Breitenfurter Strasse no 380-413’de Breitenfurterer-Fisch yerleşmesi (R.Krier vd.),
Guglgasse’de Gasometer kompleksi (J.Nouvel, Coop Himmelblau, W.Holzbauer vd.).
Aspern bölgesinde yeni yerleşmeler: Biberhaufenweg no 15’de Biberhaufenweg yerleşmesi (O.Häuselmayer, H.Tesar vd.), Pilotengasse’de Pilotengasse yerleşmesi (A.Krischanitz, Herzog&de Meuron vd.).

9 Temmuz, Pazar
Viyana’dan dönüş.