Konferans: Eduardo Souto de Moura
Bilgi’de ARKIMEET Konferanslarının 3.sü, 22 Şubat 2007 tarihinde Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde Eduardo Soute De Moura’nın katılımıyla gerçekleşti. Lafarge Türkiye sponsorluğunda gerçekleşen konferansta Moura, çalışma prensiplerini Braga Belediye Stadyumu örneği üzerinden anlatırken, mimarisine etki eden unsurları da dinleyiciler ile paylaştı.
Eduardo Elisio Marchado Souto de Moura 1952, Oporto, Portekiz doğumludur. Oporto Güzel Sanatlar Okulu’nda mimarlık öğrenimini 1980’de tamamlayan mimar Souto de Moura, 1974-1979 yılları arasında Alvaro Siza’yla birlikte çalıştı.

Souto de Moura, 1981’de asistan olarak girdiği Oporto Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde profesör olarak görevini sürdürmektedir. Geneva, Paris-Belleville, Harvard, Dublin, ETH Zürih ve Lausanne mimarlık okullarında da dersler vermekte ve uluslararası birçok seminere konuşmacı olarak katılmaktadır.

Mimarlık yaşamı boyunca birçok yarışmaya katılan Souto de Moura’nın aldığı derecelerden başlıcaları; Antonio de Almeida Vakfı Ödülü, Antero de Quental Vakfı Ödülü, Portekiz’in Evora Kenti’nde Giraldo Meydan Restorasyonu 1.’lik ödülü, Salzburg Otel Yarışması 1.’lik ödülü, Secil Mimarlık Ödülü, ‘IN/ARCH 1990-Sicilya’ 1.’lik ödülü, ‘Mimarlık ve Taş’ yarışmasında 2.’lik ödülü, SEC Kültür Merkezi ve Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde mansiyon ödülüdür.

Son çalışmaları arasında Rua Lugarintho Evleri (Porto, 1996), Belediye Marketi yenileme projesi (Braga, 1997), ev ve şarap mahzeni (Valladolid- İspanya, 1999), Alvaro Siza ile birlikte gerçekleştirdiği Expo 2000 – Portekiz Pavyonu (Hannover, Almanya, 1999) ve Braga Stadyumu (Braga, 2004) bulunmaktadır.

Konferans ile ilgili Arkitera.com'da yayınlanan habere ulaşmak için tıklayın.

Fotoğraf: Ali Taptık
Kaynak: Arkitera Mimarlık Merkezi