BİLGİ-MİMARLIK İlk Mezunlarını Verdi!
BİLGİ-MİMARLIK 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dolapdere Kampüsü'nde yapılan törenle ilk mezunlarını verdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin yöneticileri, programın destekçileri ve programın akademik kadrosu tarafından öğrencilere diplomaları takdim edildi.

Program Direktörü Prof.Dr. İhsan Bilgin'in törende yaptığı konuşma:

"Sevgili genç meslekdaşlarım,
Bu yıl ilk mezunları olarak sizleri verdiğimiz Mimarlık yüksek lisans programını 3 yıl önce kamuoyuna ilan etmiştik. Programı hazırlarken başlıca motivasyonumuz, eğitim ve meslek tecrübemiz boyunca bizleri çaresiz ve enerjisiz bırakan statükoların içine sızmasına imkan vermeyecek bir ortamı gerçekleştirmekti. Programın eğitim modeli, içeriği ve formu, enerjisini yitirmiş statükolara hayat hakkı tanımadan mimarlık kültürünün ve pratiğinin yeniden-üretilmesine aracılık edecek zihinsel, tinsel ve maddi kaynaklardan beslenmek üzere kurgulanmıştı.

İlk öğrenciler olarak kayıtlarınızı yaptırdıktan sonra, içinizden biri program hakkında şu yorumu yapmıştı: “Her şey fazla mükemmel görünüyor. Bu programın başlıca sorunu fazla düşünülmüş, her şeyi fazlasıyla önceden hesaba katmış olması olabilir. Buna karşı tedbirli olmak lazım!” Öncelikli işi henüz varolmayan dünyaları kurmak olan bir mesleğin, tam da en güçlü olduğu noktadaki zaafına işaret eden bu yorum, bu dikkat çekme, mesleğin kırılganlıklarının ağırlığını fazlasıyla hissetmiş olgun bir sezgiye işaret ediyordu. Mimarlık, ünlü bir 19.yy. düşünürünün “en becerikli arı ile en yeteneksiz mimar” karşılaştırması üzerinden örneklediği gibi, gerçekte olmayan dünyaların temsili düzlemde önceden kurgulanmasından başka bir şey değildi esas olarak. Ancak öte yandan da modern dünya deneyimlerinin bize çoğu kez örneklediği gibi, daha fazla, daha tamamlanmış, daha kusursuz kurguların kırılganlık katsayısı da artabiliyordu.

Tasarımın modern dünyadaki kaçınılmazlığı ile modern hayatın hesaba gelmezliği arasındaki tansiyon, modern mimarlık kuramlarının da en zorlu paradigmalarına işaret eder. Programın henüz gerçekleşmemiş vaadlerinin gerçekle yüzleşme koşullarındaki kırılganlık olasılığı, tam da mesleğin iç dünyasına ilişkin güçlü bir sezgi aracılığıyla farkedilmiş ve dile gelmiş olabilirdi.

Eğer eğitim projemizin rakipsizliğinin rehavetine kapılmayıp enerjimizi sürdürebildiysek, daha en başından sizler gibi zihinsel ve tinsel kapasitelere sahip gençlerle karşılaşma şansına sahip olduğumuz içindir. Eğer kurgumuzun tamamlanmışlığı karşısında gerçekler bizi hayal kırıklığına uğratmayıp, projemize olan güvenimizi pekiştirdiyse, bu hayatın karşımıza gerçek olarak daha en başından sizler kadar düşünceli, düşünceli olduğu olduğu kadar enerjik, enerjik olduğu kadar dikkatli, dikkatli olduğu kadar başınabuyruk, başınabuyruk olduğu kadar da meraklı muhattaplar çıkardığı içindir. Tabii hayatın gerçek olarak karşımıza sizleri çıkarmasında en önemli pay sahipleri, programın akışı için gerekli fedakarlıklardan kaçınmayan Bilgi Üniversitesi yöneticileri ile bize güvenlerini esirgemeyen destekçilerimizdir. Bu vesileyle programın öğretim kadrosu adına bir kez daha kendilerine şükranlarımızı iletmeyi borç biliyorum...

Sevgili genç meslekdaşlarım, sizlere bahtı açık ve gönlünüzce bir gelecek diliyor, mezuniyetlerinizi kutluyorum..."

Prof. Dr. İhsan Bilgin
7 Temmuz 2007