MODERN MİMARLIK SEMİNERLERİ I
Prof. Zeynep Çelik, 4-13 Mayıs 2009 tarihleri arasında "MODERNİTE, MİMARLIK VE ŞEHİR" başlığı altında 4 seminer verdi. Seminer dizisinde, 1850’li yıllardan 1914’e kadar olan zaman diliminde, kentlerdeki modernleşme karşılaştırmalı olarak ele alındı. Yapılan değerlendirmede; Paris, Viyana, Chicago başta olmak üzere Avrupa ve Kuzey Amerika’daki kentsel dönüşümlerin yanı sıra İstanbul, Kahire gibi batı-dışı şehirlerdeki kentsel dönüşümler irdelendi. Kuzey Afrika’daki Fransız koloniyal düzen, Osmanlı modernleşmesinin etkilediği Ortadoğu şehirleriyle (Kudüs, Damascus, Aleppo ve Sana) karşılaştırılarak incelenecektir. Mimari ve kentsel değişimler, kültürel, sosyal, politik ve ekonomik bağlamlarıyla ele alındı ve bugüne yansımaları sorgulandı.
Seminer Programı

PARIS
4 Mayıs 2009 Pazartesi, 17.00-19.00

VIENNA AND CHICAGO
6 Mayıs 2009 Çarşamba, 17.00-19.00

İSTANBUL AND CAIRO
9 Mayıs 2009 Cumartesi, 14.00-16.00

CITIES OF FRENCH NORTH AFRICA AND OTTOMAN MIDDLE EAST
13 Mayıs 2009 Çarşamba, 17.00-19.00

Yer: santralistanbul, E3-201

Prof. Dr. Zeynep Çelik’in seminer dizisi, Tübitak Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı çerçevesinde gerçekleşmektedir. Seminer dili İngilizce'dir. Kayıt gerekmemektedir.

Paris konulu seminerle ilgili Arkitera.com'da yayınlanan habere ulaşmak için tıklayın.

Kuzey Afrika kentleri ve Orta Doğu başlıklı seminerle ilgili Arkitera.com'da yayınlanan habere ulaşmak için tıklayın.

Zeynep Çelik
Zeynep Çelik is Distinguished Professor of architecture at the New Jersey Institute of Technology. She obtained her B.Arch from Istanbul Technical University, her M. Arch from Rice University, and her PhD from the University of California, Berkeley. She teaches history of architecture and urbanism, with an emphasis on the nineteenth and twentieth centuries and cross-cultural relations. Her publications include The Remaking of Istanbul (Washington, 1986; California, 1993), Displaying the Orient: Architecture of Islam at Nineteenth Century World’s Fairs (California, 1992), Urban Forms and Colonial Confrontations: Algiers under French Rule (California, 1997), Streets: Critical Perspectives on Public Space (California, 1993—coeditor), and the forthcoming Empire, Architecture, and the City: French-Ottoman Encounters, 1830-1914 (Washington, 2008) and Walls of Algiers: Narratives of the City through Text and Image (Getty Publications and Washington--coeditor). Professor Çelik is currently working on two exhibitions related to her forthcoming books (to be held in the Galleries of the Ottoman Bank in Istanbul and at the Getty Research Institute in Los Angeles) and conducting new research on the historiography of archaeology in the late Ottoman Empire.