“Geçici Kentler İstanbul” projesinin kazananları belirlendi!
2010 Avrupa Kültür Başkentleri İstanbul, Pécs ve Ruhr'un ortak projesi olarak hayata geçen ve uluslararası atölye çalışmalarıyla üç kentin öğrencilerini biraraya getiren "Geçici Kentler-2010 Avrupa Kültür Başkentleri Arasında Diyalog" (The Temporary City - A Dialogue between the European Capitals of Culture 2010) projesinin İstanbul ayağı için düzenlenen sınırlı yarışmayı kazananlar belirlendi. Öğrencilerimizden Ceyda Cihangir ve Fazıl Efe İlgen, YTÜ'den Duygu Kirişoğlu ve Müge Yorgancı ile birlikte 1. Ödül'ün sahibi oldular.
Projenin İstanbul ayağında yarışma alanı Haliç Tersanesi idi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın 2010’un yaz aylarında birçok etkinlik düzenlemeyi planladığı alanda, öğrencilerden bu etkinlikleri göz önünde bulundurarak geçici bir müdahale tasarlamaları istendi. Öğrencilerin getireceği farklı yaklaşımlara açık olan projelerin değerlendirmesinde, uygulanabilirlik ve 70.000 TL’lik bütçe kısıtı başlıca kriterler olarak öne çıktı.

Yarışma alanı için üretilen projelerin değerlendirmesi 1 Mart 2010'da yapıldı. Başkanlığını Murat Tabanlıoğlu'nun yaptığı jüri oturumunda, Cem İlhan, İclal Dinçer, Mehmet Kütükçüoğlu, Tamàs Szalay (Pècs 2010), Ulrike Rose (Ruhr 2010) ve Yiğit Evren jüri üyesi olarak yer aldılar.

1. Ödül: “Floating Surfaces”
Ceyda Cihangir (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Duygu Kirişoğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Fazıl Efe İlgen (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Müge Yorgancı (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Mansiyon Ödülü: “dockspark010”
Alper Çakıroğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Emre Kovankaya (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Serkan Sınmaz (Yıldız Teknik Üniversitesi)

“Yeşil” Mansiyon Ödülü: “re.cycling re.carnation re.lation.ship”
Sarah Pallischeck (TU Siegen)

2008 ve 2009 yıllarında düzenlenen yarışmalar için oluşturulan uluslararası jürilerin seçtiği projeler 2010 yılında her üç Avrupa Kültür Başkenti'nde de uygulamaya konulacak. Kentsel mekanda "geçici müdahaleler" olarak gerçekleştirilecek sonuç ürünler, çeşitli etkinlikler düzenlenerek kentliler ile paylaşılacak. Böylelikle yaratılacak bilginin salt akademik bir düşünce egzersizi olarak kalmaması, üretilen bilginin pratiğe de aktarılması sağlanmış olacak.

Temporary City Istanbul projesi; İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin koordinasyonunda yürütülmektedir. Kasım ayında gerçekleştirilen atölye çalışmasıyla ilgili bilgi almak için tıklayın.

Detaylı bilgi için:
www.temporarycityistanbul.org/